10/5/11

CATALUNYA I EUSKADI. Nació còncava i convexa. D'Antoni Batista

Una reflexió sobre l'evolució del concepte de nació a Catalunya i el País Basc.

En aquest llibre, Antoni Batista, periodiste, musicòleg i escriptor, reflexiona sobre l'evolució del concepte de nació a Catalunya i el País Basc, i ho fa amb un coneixement directe i profund de les realitats dels dos països.


Batista planteja com les nacions en el segle XXI ja no poden vestir-se només sobre els principis clàssics de territori, raça i llengua, sinó que, cada vegada més, guanyen pes els components simbòlics: la cultura, les tradicions i els símbols, és a dir, els himnes, les banderes, les cançons que el poble fa seves, l'esport.


En aquest camí, Euskadi i Catalunya s'han encarnat al llarg de la història en formes d'identitat simbòliques totalment allunyades. Els uns, en la convexitat, la lluita atàvica, la interiorització de la resistència. Els altres, en la concavitat, la integració, la cohesió social, el pacte. Ara, però, la fi de la violència al País Basc és un pas ambiciós cap a la concavitat, mentre Catalunya afronta el repte d'un independentisme renovat, respectuós, cordial. En paraules de l'autor, "La fi de la violència és l'intent més ambiciós d'evolució basca cap a la concavitat, en el moment en el qual es registra la màxima tendència d'evolució catalana cap a la convexitat".


"Catalunya i Euskadi" és un llibre que afronta un tema de candent actualitat arran del debat sorgit entorn de la il·legalització dels partits de l'esquerra basca, i que ha estat mereixedor del Premi d'assaig IRLA 2011.



Clica aquí per més informació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada