14/6/12

A terra les muralles! de Joan Maria Bigas


Un esplèndid retrat novel·lat d’un moment històric poc estudiat i conegut

Som al 1842. Barcelona viu un temps de grans contradiccions polítiques, ja que els ideals d’igualtat de la població topen amb les forces burgeses i conservadores. Al mateix temps un enorme malestar social sacseja periòdicament la ciutat, que resta empresonada entre les muralles de la ciutat vella. Els barcelonins, amuntegats en pisos petits i sobreocupats, es veuen abocats a una revolta permanent per millorar les seves condicions de vida.

A la novel·la A terra les muralles!, Joan Maria Bigas ens fa reviure un moment històric molt poc estudiat i conegut, que ha requerit un treball de documentació de més de sis anys. La novel·la és un retrat coral de la Barcelona escanyada per les muralles i assetjada per l’exèrcit, però malgrat tot vital.

El retrat social dels personatges és acurat i exhaustiu: nobles, obrers, professionals (botiguers, escriptors, periodistes...), burgesos (banquers, indianos, patrons del tèxtil...), soldats i càrrecs militars, polítics, famílies pobres... A la trama hi conviuen una extraordinària barreja de personatges reals i ficticis (la negra Iselda, el diabòlic pare Elies, els brutals germans Batalla...)









Imatge de l’interior del llibre: Plànol geomètric de la Barcelona emmurallada en què transcorre la novel·la.





Joan Maria Bigas Va néixer a Barcelona el 1961. És enginyer de camins, especialista en transport i urbanisme. Com a escriptor ha publicat les novel·les Recorda en Barné (Eumo Editorial, 1999), i Tan lluny de Roma (Angle Editorial, 2007), aquesta última amb molt bon reconeixement de la crítica. En els últims anys s’ha format com a autor teatral a l’Obrador de la Sala Beckett. A terra les muralles! és la seva tercera novel·la, fruit de sis anys de treball i d’una àmplia documentació històrica sobre la Barcelona dels inicis del segle XIX.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada